Achter de dijk – Verbouwing van een jaren '60 bungalow tot familievilla

Pide Presupuesto

Número incorrecto. Por favor, compruebe el código del país, prefijo y número de teléfono.
Al hacer clic en 'Enviar' confirmo que he leído los Política de protección de datos y acepto que mi información anterior será procesada para responder a mi solicitud.
Nota: Puedes cancelar tu consentimiento enviando un email a privacy@homify.com con efecto futuro

Achter de dijk – Verbouwing van een jaren '60 bungalow tot familievilla

Edwin Pesschier Edwin Pesschier
de ara | antonia reif architectuur Moderno
Loading admin actions …

Antonia Reif Architectuur, of ARA, is een jong architectenbureau opgericht in 2010. Het bureau richt zich op de bouw, verbouw en het interieur van particuliere woningen, alsmede op horeca, retail en culturele bouwopgaves. Kenmerkend voor hun ontwerpen is het gebruik van natuurlijke materialen en de aandacht voor details. In het repertoire van ARA komen we onder andere de verbouwing van deze jaren '60 bungalow tegen. Hieronder laten we jullie stapsgewijs het verschil tussen de oorspronkelijke bebouwing en het nieuwe resultaat zien. 

Oude voorgevel

De compacte bungalow uit de jaren '60 was georiënteerd op de weg. Op de foto zien we het oorspronkelijke gebouw, voor aanvang van de werkzaamheden. De bungalow werd gebouwd voor een stel zonder kinderen. ARA stond voor de uitdaging om deze bungalow geschikt te maken voor een gezin, en het interieur en exterieur te actualiseren zodat deze zouden voldoen aan de eisen die heden ten dage gesteld worden aan een gezinswoning.

Nieuwe voorgevel

De voorgevel werd gemoderniseerd, zonder dat er veel aan de vorm veranderde. De gevels werden gestuct, opnieuw afgewerkt en voorzien van een nieuwe laag verf. 

Oude achtergevel

De achtergevel grenst aan een grote tuin, die we hierboven kunnen zien. De oorspronkelijke achtergevel van de bungalow was echter slecht verbonden met deze grote buitenruimte. De gevel oogt gesloten en kent weinig openingen. Een gemiste kans. 

Nieuwe achtergevel

Was het verschil tussen de oorspronkelijke en nieuwe voorgevel nog vrij terughoudend, het resultaat aan de achterzijde mag met recht indrukwekkend genoemd worden. Om het woonoppervlakte van de bungalow te vergroten werd de woning richting de achtertuin uitgebreid. Deze uitbreiding is voorzien van grote vensters en een pui die door middel van grote vouwdeuren in zijn geheel opengezet kan worden. Via het terras hebben de bewoners toegang tot de tuin. Binnen loopt zo subtiel over naar buiten, en omgekeerd. 

Voormalige entreesituatie met gang

De oude entree van de bungalow laat zich kenmerken door een veelvoud aan zachte kleuren en materialen. De entree oogt tevens ietwat benauwd en donker. 

Nieuwe entreesituatie

Dan de nieuwe entree! We mogen dit wel een wereld van verschil noemen. We hoeven de woning niet langer via een smalle, donkere gang te betreden, daarvoor in de plaatst is een ruime, heldere entree gecreëerd. De entree staat in open verbinding met de keuken, die we linksachter nog net kunnen zien. De grote, glazen achtergevel zorgt ervoor dat de keuken voorzien wordt van genoeg daglicht en de ruimtes helder en open aanvoelen. Vanuit de keuken kan men middels een royale trap naar de verdieping daaronder, waar zich de woonkamer bevindt. 

Oude keuken

De oude keuken sluit aan bij het beeld dat we ook van de andere vertrekken hebben. Oubollig en gedateerd. De ruimtes in de oude bungalow ogen alsof de tijd heeft stilgestaan, alsof we getuige zijn van de geschiedenis. 

Nieuwe open keuken

Bijzonder aan de nieuwe opzet van de woning is dat veel van de ruimtes in open verbinding met elkaar staan zonder dat ze overal zichtbaar zijn. De entree loopt over in de keuken, die weer overloopt in de woonkamer en het terras. Hier zien we de nieuwe, open keuken. Minimaal en strak afgewerkt. De wand links doet ons denken aan het donkere hout dat we in het oorspronkelijke interieur ook al tegenkwamen, uitgevoerd op eigentijdse wijze. 

Voormalige woonkamer

De oude woonkamer was georiënteerd op de straat en kende een inrichting zoals we die zouden verwachten van een jaren '60 bungalow. Beige, bruin en andere aardetinten bepalen hier de sfeer. De vloertegels, lampen en houten decoraties ogen oubollig. Inherent aan de bungalow is zijn lage plafondhoogte. Men had er echter verstandig aangedaan om deze te voorzien van een wit en helder plafond. De geringe hoogte van de woonkamer in combinatie met het donkere plafond zorgt voor een drukke en benauwde sfeer. 

Woonkamer

De nieuwe woonkamer bevindt zich aan de andere kant van de woning, gericht op de tuin. Boven treffen we de keuken die we al eerder beschreven. Aan deze zijde van de woning werd gekozen voor het realiseren van een vide. Dit zorgt ervoor dat men hier een groot gevoel van ruimtelijkheid ervaart, in tegenstelling tot de oorspronkelijke woonkamer. De woonkamer staat in directe verbinding met het terras, zoals we hier rechts kunnen zien. Het verschil tussen binnen en buiten is subtiel en natuurlijk. Voor meer informatie over dit project kunt u terecht op het homify-profiel van Antonia Reif Architectuur.

Vivienda Unifamiliar en Tomiño, Pontevedra (Spain) Casas de estilo rústico de HUGA ARQUITECTOS Rústico

¿Necesitas ayuda con tu proyecto?
¡Contáctanos!

¡Encuentra inspiración para tu hogar!