54cod obra nueva de casa aislada-adosada en matadepera garajes de estilo moderno de vallribera arquitectes moderno | homify
< >
54COD Obra nueva de casa aislada-adosada en Matadepera Garajes de estilo moderno de Vallribera Arquitectes Moderno
< >
54COD Obra nueva de casa aislada-adosada en Matadepera Garajes de estilo moderno de Vallribera Arquitectes Moderno
< >
54COD Obra nueva de casa aislada-adosada en Matadepera Garajes de estilo moderno de Vallribera Arquitectes Moderno

Más información: 54COD Reportaje fotográfico completo

Más información: 54COD Proyecto ejecutivo

L’encàrrec consisteix en construir la primera casa d’un conjunt residencial format per tres habitatges unifamiliars. Una casa, per la família de cada germà. S’ha de mantenir l’encant del lloc, respectar les preexistències i complir el POUM i el POUF.

Més informació: 54COD ‘Pla d’Ordenació Urbanístic Familiar’ a Matadepera

La normativa i les necessitats de la família obliguen a fer una casa compacta, que exhaureix el sostre edificable permès. En planta baixa, cuina, menjador i estar; l’habitació i l’estudi dels pares. Quan es facin grans, tindran el programa funcional mínim necessari a peu pla. En planta primera, les habitacions dels fills vinculades al seu estudi. En planta soterrani, un garatge de tres places i una sala de jocs-espai polivalent per tota la família. Es pot jugar a ping-pong, muntar l’Scalextric o fer una festa d’aniversari. Permet també, en un futur, afegir una habitació de convidats. L’escala, al centre de la planta, és un element que afavoreix l’entrada de llum, la ventilació i la relació entre les peces menys privades de la casa.

La terrassa-pèrgola, orientada a sud, permet regular i tenir una bona exposició solar, mantenir la privacitat respecte la casa veïna existent (situada a una cota més elevada) i, la funció més important, dóna la capacitat perquè la casa aïllada, una vegada s’edifiqui la casa contigua al conjunt, funcioni com a casa adossada sense que perdi cap qualitat.

La urbanització i l’aspecte exterior de la casa no és gens pretensiós. Un volum compacte amb les obertures col·locades allà on són més necessàries. Només l’entrada de vianants a peu pla, senyalada per un porxo, i la terrassa-pèrgola, amb una doble façana formada per porticons mòbils, caracteritzen l’edifici i emfatitzen la idea principal del projecte: Dividir l’espai lliure de la parcel·la en dos patis, el jardí comunitari i el jardí privat, que es comuniquen a través de la pèrgola, l’estar i el menjador (per l’interior de cada l’habitatge). Es modifica el mínim possible la parcel·la existent, es fa la rampa més curta possible per accedir al garatge i un talús excavat per donar llum natural a la sala polivalent del soterrani. Es proposa plantar vegetació que colonitzi la casa. Arbustives als talussos i enfiladisses que cobreixin les façanes, la pèrgola i les tanques.

El sistema constructiu es basa en una estructura de formigó formada per murs de contenció, pilars i lloses in-situ per ser vistes. L’aïllament i el tancament de façana envolten l’estructura evitant els ponts tèrmics. L’interior, d’envans de cartró-guix. Cobertes, enjardinades.

Pel que fa l’eficiència energètica, s’aïlla bé la casa i es dimensionen les obertures en funció de la seva orientació. Les lloses i el paviment de formigó vist donen inèrcia a l’habitatge. A l’hivern es disposarà del suport de calefacció per terra radiant. El bon ús de l’usuari dels porticons, per regular la radiació del sol, i l’aprofitament de la ventilació creuada, reforçada pel “tiratge” del forat d’escala situada al centre de la planta, permetran una millora de la demanda energètica superior als càlculs realitzats segons la normativa del CTE (Qualificació Energètica A).

Obra: 54COD Obra nova de casa aïllada-adossada a Matadepera

Fotografies: ©José Hevia

Fotos similares
Comentarios